Dieta w autyzmie

Dieta bezglutenowa i bezmleczna jest nieodzownym elementem leczenia biomedycznego dziecka z autyzmem, wg niektórych źródeł aż w 70% przypadków po ich zastosowaniu występują widoczne efekty. Należy jednak podkreślić iż, wprowadzanie diety nie jest niezbędne a jej ewentualne wprowadzenie powinno być konsultowane z dietetykami, alergologami.

Nasze codzienne pożywienie składa się z wielu różnych substancji, takich jak: witaminy, tłuszcze, cukry, minerały oraz białka. Aby mogły być przyswojone przez każdą komórkę naszego ciała, muszą wcześniej ulec procesowi degradacji, aby poprzez kosmki jelitowe przedostać się do krwiobiegu i w końcu dotrzeć do naszych organów. Niektóre substancje są proste, a inne, jak choćby białka, to bardzo złożone molekuły, które by mogły być wchłonięte i przetransportowane do naczyń krwionośnych muszą być rozłożone przez enzymy.
U zdecydowanej większości (nawet u 90%) dzieci z autyzmem i nadpobudliwością występują niedobory enzymów, co powoduje nieprawidłowy rozkład białek – w szczególności tych zawartych w mleku (kazeina) i zbożu (gluten). Ta nieprawidłowość staje się główną przyczyną wielu niepożądanych zachowań u naszych dzieci. Białka, aby mogły być prawidłowo wchłonięte przez nasz organizm, muszą się rozłożyć na aminokwasy. U osób z autyzmem ten proces jest zaburzony. W tym przypadku białko rozpada się jedynie na dwie lub trzy części, nazywane peptydami.
Warto pamiętać, iż u dużej część dzieci autystycznych występuję dodatkowo  zespół cieknącego jelita czy inaczej nazywanym nieszczelnym jelitem czy dziurawym, co powoduje przepływ peptydów z jelit do układu krwionośnego, a stamtąd do całego ciała łącznie z mózgiem. Dysbioza jelitowa bardzo często jest wywołane przez drożdżycę układu pokarmowego, najczęstszym winowajcą jest Candida albicans lub inne grzyby Candida których jest ok. 100 różnych rodzajów. Candida jest to grzyb, który jest naturalną florą fizjologiczną występującą w organizmie każdego człowieka. Niebezpieczny jest jego niekontrolowany przez organizm rozrost. Jednym z powodów rozrostu grzyba jest osłabiony system odpornościowy człowieka. Drugim częstszym powodem rozrostu candidy jest stosowanie przewlekłej antybiotykoterapii. Antybiotyki zabijają korzystne dla jelita bakterie kontrolujące rozrost niekorzystnych dla człowieka drożdżaków.
Peptydy pochodzące z kazeiny oraz gluten mają posiadają strukturę chemiczną, która powoduje że ich działanie jest podobne do opioidów takich jak morfina. Dotarcie peptydów do mózgu powoduje podobny efekt, jak po zażyciu narkotyku. To właśnie powoduje, że dzieci autystyczne są uzależnione i przywiązane do niektórych potraw. Większość rodziców dzieci z autyzmem potwierdza fakt, że ich dzieci chcą cały czas jeść te same produkty takie jak mleko, chleb, pizza, ciastka, ser czy jogurt.
Typowe zachowania autystyczne takie jak izolacja, autostymulacje, autoagresja, niewrażliwość na ból, nagłe zmiany nastrojów i stereotypie to również typowe objawy występujące u osób uzależnionych od narkotyków opiatowych. Zaczynają się pojawiać zmiany w pięciu zmysłach: dotyku, wzroku, słuchu, smaku i węchu.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety dobrze byłoby skorzystać z porady dietetyka. Dzieci autystyczne zwykle mają już okrojony jadłospis do tego nie wchłaniają dobrze mikroelementów i witamin, a składniki odżywcze w odpowiedniej ilości niezbędne są do prawidłowej pracy organizmu. Jeśli wycofujemy jakąś grupę produktów musimy coś zaoferować w zamian. Jeśli decydujemy się wprowadzić dietę musimy to robić konsekwentnie. Częściowe ograniczenie produktów zakazanych nie przyniesie pożądanego efektu.

Skuteczność diety można sprawdzać wykonując badania na peptydy w moczu po 6 miesiącach od jej wprowadzenia. Prawidłowe badanie peptydów nie może się ograniczać wyłącznie do kazo- i gliadomorfin, powinno się badać także inne peptydy opioidalne pochodzenia pokarmowego.

Teraz, gdy wiemy z jakiego powodu należy wprowadzać dietę, przyjrzyjmy się jak ona powinna wyglądać na co dzień.

DIETA BEZGLUTENOWA

Gluten znajduje się w:

  • Pszenicy
  • Jęczmieniu
  • Owsie
  • Życie
  • Orkiszu
  • Kamutcie – jedno z najstarszych zbóż, będące praprzodkiem dzisiejszej pszenicy. Podobno odkryte zostało po drugiej wojnie światowej w jednym z egipskich grobowców.
  • Bulgurze – środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża
  • Durumie  – pszenica twarda
  • Semolinaie – to produkt w postaci mąki lub kaszki, powstający z przemiału z pszenicy durum
  • Seitanie – białko pszeniczne
  • Kuskusie
  • płatkach pełnoziarnistych a także w musli.

Pamiętajmy również by nie używać produktów i mających w składzie gluten, a nie zawsze o tym pamiętamy. Czytajmy dokładnie skład produktu.

Produkty zakazane:

  • Pieczywo zwykłe i razowe, bułki pszenne
  • Bułka tarta
  • Wszelkie słodycze
  • Makaron
  • Czekolada
  • Kawa zbożowa
  • Zakwas mąki zawierającej gluten
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Gotowe suszone owoce (są posypywane mąką by zwiększyć wagę produktu)
  • Napoje z błonnikiem
  • Budyń i kisiel
  • Wyroby garmażeryjne – wędliny mielonki, parówki pasztety i konserwy
  • Zupy oraz sosy zaprawiane mąką
  • Herbaty aromatyzowane
  • Ketchup, majonez, musztarda, sosy
  • Zupy w proszku
  • Piwo i wódka
  • Ciastka, paluszki, wafelki
  • Opłatek wigilijny i komunijny
  • Kasza manna
  • Kasze (wszelkie glutenowe)
  • Drożdże
  • Pizza
  • Spaghetti, kluski, pierogi

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

  • Ryż najlepiej ciemny
  • Gryka
  • Kukurydza
  • Ziemniaki w każdej postaci, frytki, ziemniaki pieczone, bez panierki
  • Zupy i chleby przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej lub innej bezglutenowej
  • Maniok
  • Tapioka
  • Amarantus (szkarłat)
  • Mięso (królik, kurczak – najlepiej z upraw ekologicznych)
  • Oleje roślinne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Chleb świętojański
  • Sorgo
  • Sezam
  • Kokos
  • Słonecznik
  • Quinoma
  • Guma guar
  • Orzechy
  • Jajka
  • Naturalne przyprawy
  • Kasza kukurydziana, jaglana i gryczana
  • Mąka gryczana, ziemniaczana, ryżowa, gryczana, tapiokowa, z amarantusa, kukurydziana
  • Skrobia kukurydziana i ziemniaczana
  • Pieczywo bezglutenowe i ciasta bezglutenowe
  • Korab
  • Ocet
  • Drożdże bezglutenowe

Bardzo szkodliwe dla zdrowia naszych dzieci są również wszelkie konserwanty i polepszacze smaku – np. glutaminian sodu, więc należy wnikliwie sprawdzać skład kupowanych produktów. Wszelkie  gotowe przyprawy warto zastąpić suszonymi warzywami

DIETA BEZMLECZNA

Zakazane produkty:

  • Mleko i jego przetwory: kefiry, jogurty naturalne, wszystkie serki i sery białe oraz żółte, śmietany, mleczka do kawy, budynie, masło oraz wszelkie przetwory, które w składzie zawierają białko mleka

Produkty dozwolone:

  • Mleko kokosowe
  • Mleko ryżowe
  • Mleko migdałowe
  • Mleko ziemniaczane (nie jest zalecane przy grzybicy)
  • Mleko jaglane
  • Mleko z soczewicy
  • Mleko kozie wraz z jego przetworami
  • Hypoalergiczne pokarmy dla niemowląt
  • Olej kokosowy, który zastępuje masło
  • Margaryny bezmleczne typu: Flora, Flora light, Benecol
  • Olej ryżowy
  • Ocet bezglutenowy np. ryżowy.

DIETA BEZCUKROWA

Jest niewielka grupa dzieci autystycznych, które bardzo źle reagują na cukier. Czasem już po kilkunastu minutach stają się bardzo pobudzone nie mogą usiedzieć w miejscu ani się skoncentrować.

Cukier wpływa również na rozrastanie się Candidy w organizmie. Dlatego należy unikać cukru i produktów słodzonych.

Bezpiecznym zamiennikiem cukru jest Ksylitol -naturalny słodzik o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest tzw. alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Dodatkowym jego atutem jest to, że ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz zwiększa przyswajanie wapnia i wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego jest również niskokaloryczny.

Kolejnym zamiennikiem cukru może być Stevia. Jest to roślina rosnąca z rodziny astrowanych rosnąca w Brazylii oraz w Paragwaju. Do słodzenia używane są sproszkowane liście tej rośliny. Jej spożywanie podobnie jak ksylitolu nie podnosi poziomu glukozy we krwi, więc z powodzeniem mogą ją stosować również chorzy na cukrzycę. Ma ona jednak specyficzny aromat i może nie każdemu on odpowiadać.Stewiozyd zawarty w Stevii jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%.

Zamiennikiem może być również inulina, która jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo.

W diecie bezcukrowej należy zrezygnować z wszelakich słodzików typu:

  • Aspartam (E-951)
  • Cyklaminiany (E-952)
  • sacharyna i jej sole (E-954)
  • sukraloza (E-955)
  • erytritol
Podziel się